SCR-voorzitter Joost van Wieringen: ‘Alles draait om vakmanschap!’

joost_v_w-e1485768997125

‘Meer dan veertig bedrijven hebben het afgelopen najaar een certificaat gekregen. Zonder meer een prima resultaat, maar we zijn er nog niet. Ik zie het als de belangrijkste taak van onze stichting dat we bedrijven blijven motiveren dat ze jonge mensen aannemen waarin het vak kan voortleven.’

Joost van Wieringen was directeur van bouwbedrijf Vastbouw in Rijssen. Na zijn pensionering raakte hij onder andere betrokken bij de Stichting Transities in Plattelandsgebieden die zich inzet voor de kwaliteit van het agrarisch landschap in Nederland. Toen Van Wieringen in 2014 gevraagd werd om voorzitter van de Stichting Certificering Restauratie te worden, was hij na een aantal gesprekken met betrokkenen snel overtuigd van het belang van een stichting die haar nek wilde uitsteken voor het waarborgen van vakmanschap in de restauratiebranche.

Hoe kijkt Joost van Wieringen terug op de start van SCR? ‘In amper twee jaar tijd hebben we de Stichting Certificering Restauratie op de kaart weten te krijgen. Voor mijn gevoel danken we dat succes vooral aan het feit dat SCR het resultaat is van een wens vanuit het bedrijfsleven. Er was geen sprake van een dictaat dat de bedrijven werd opgelegd, ze wilden het echt zélf. Dit is ook de reden waarom de provincies ons vanaf het begin hebben gesteund. Voor mij was het enthousiasme bij de provincies destijds een belangrijke drijfveer om aan dit avontuur te beginnen.’

Waar staat SCR op dit moment? ‘Meer dan veertig bedrijven hebben het afgelopen najaar een certificaat gekregen. Zonder meer een prima resultaat, maar we zijn er nog niet. Er moet echt nog wel iets gebeuren en dat is méér dan zoveel mogelijk bedrijven richting certificering zien te krijgen. Voor mij is dat in elk geval geen doel op zich, eerder een middel. Ik zie het als de belangrijkste taak van onze stichting dat we bedrijven blijven motiveren dat ze jonge mensen aannemen waarin het vak kan voortleven. Een van de mooiste dingen die ik bij ons werk tegenkom, zijn de ontmoetingen met jonge vakmensen. Juist bij hen kom ik heel veel enthousiasme tegen en dat hebben we de komende jaren beslist nodig.’

Waar gaat SCR de komende tijd extra energie in steken? ‘We zullen onze identiteit nóg beter moeten uitdragen. Denk bijvoorbeeld aan de auditoren die namens SCR bij de bedrijven op bezoek gaan. Deze mensen zijn ons gezicht naar buiten. Zij moeten voor ons aan de weg timmeren en het gaat er dus om dat je hen een helder verhaal kunt meegeven. Daar moeten we de komende tijd beslist verder mee.’

‘De afgelopen jaren hebben we goede contacten met de provincies opgebouwd, maar we zullen bijvoorbeeld ook in de gemeenten moeten investeren. Voor de continuïteit van het werk van SCR zijn zij minstens zo belangrijk als het erom gaat ons gedachtegoed te onderstrepen en dat opdrachtgevers weten dat het bij restauraties niet alleen om een goede prijs gaat, maar vooral ook om de kwaliteit van het geleverde werk. Ik denk hier ook aan onze gesprekken met het Centrum voor Veilig Wonen dat het herstellen van de aardbevingsschade in Groningen coördineert. We kregen de mogelijkheid om ons verhaal te vertellen en ik heb gemerkt dat ze daar blij zijn met de komst van een stichting als die van ons. Je kunt het niet vaak genoeg zeggen: Alles draait om vakmanschap!’