Bouwbedrijven geïnformeerd over aardbevingsbestendig restaureren monumenten

bijeenkomst_epi-e1479486167797

Op donderdag 27 oktober 2016 hebben zo’n zestig bezoekers in Groningen de kennisbijeenkomst Monumenten in uitvoering bezocht. Doel was met name om bouwbedrijven te informeren die betrokken willen zijn bij werkzaamheden rond monumenten en cultureel erfgoed in het Groninger aardbevingsgebied.

De bijeenkomst werd georganiseerd door Bouwend Nederland, de Vereniging Restauratie Noord, Libau en het EPI-kenniscentrum om een beeld te geven van de complexe techniek en de ingewikkelde organisatieproblemen waarmee een bouwbedrijf te maken krijgt bij het versterken en restaureren van monumenten en cultureel erfgoed in het gebied. Het EPI-kenniscentrum is een nieuw opleidingscentrum voor aardbevingsbestendig bouwen en verbouwen. Het centrum is een initiatief van het Alfa-college, de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoofmoot van de bijeenkomst was informatie over het Maarlandhoeve-project in Uithuizen. Architect en aannemer lieten zien hoe de monumentale herenboerderij van zijn oorspronkelijke fundering opgetild werd om op een nieuwe aardbevingsbestendige fundering te kunnen worden geplaatst.

Namens Stichting Certificering Restauratie benadrukte Henk Lohrengel het belang van opleidingen en certificering binnen de restauratiebranche. De stichting heeft zich op het standpunt gesteld dat de herstel- en versterkingsmaatregelen aan monumenten enkel uitgevoerd zouden moeten worden door gecertificeerde bedrijven opgenomen in het Kennis + Kunde register van de stichting.

Kijk hier voor een uitgebreid verslag van de bijeenkomst op de site van het EPI-kenniscentrum.